Часът на Земята – 27 март 2021

Часът на Земята – 27 март 2021

За часът на Земята 2021 – информация от клуб „Работилница за наука“ 56.СУ

Да се включим в световната инициатива! Да бъдем част от събитието!

Защото сме част от света на нашата планета Земя!

За час на тъмно в защита на Земята.

Зов за действия и послания срещу климатичните промени

Над един милиард души в света, сред които българите и гражданите на още 119 държави, се очаква да угасят осветлението си за един час от 20:30 в събота, 27 март 2021г. Това е част от световната инициатива “Часът на Земята”, организирана от международната природозащитна организация WWF. Оставането за час на тъмно в  последната събота на март се провежда в световен мащаб и е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

През 2010г., инициаторите на “Часът на Земята” проведоха светлинното шествие от НДК по бул. “Витоша” до градината на Народния театър “Иван Вазов”. Там се състоя концерт без озвучаване и на свещи, в който участваха формации като “Самба бенд”, “Брас асоциация”, рок групата Saltriver и други изпълнители.

През 2013г. много български градове и общини – 103, взеха участие в инициативата. 37 български града, изключиха осветлението на множество общински сгради и площади.

Часът на Земята 2015“ се посвети на опазването на българските реки, които са пряко и видимо повлияни от температурните промени, валежите и отношението към тях.

През 2016г. – участвахме  и отбелязахме часът на земята в социалните мрежи. На 19 март в 20:30 ч. вечерта пред Народния театър “Иван Вазов” в София, се събираха всички приятели на Земята, за  участие в световното движение за здравето на планетата. Имаше   снимки в тъмното, музика от всеки, който реши да посвири.

В часът на Земята – тъмни остават за час Народното събрание, Министерски съвет, голяма част от държавните ведомства, столични театри и музеи, емблематични църкви като “Александър Невски” и “Света Неделя”, паметници в столицата и други големи градове, хотели и ресторанти. Българската народна банка и част от търговските банки също изгасят фасадните си светлини, оставяйки електричество само за поддръжка на системите за сигурност. Същото правят със зданията си и множество други компании.

По време на кампанията ЧЕЗ отчете над 44 мегавата спад на потреблението на електроенергия в София, съобщиха от компанията.

„Необходимо е потребителите да възприемат и постепенно да затвърдят енергийно ефективното потребление като начин на живот –  Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

“Часът на Земята” обхваща всички времеви зони (стартирайки в 20:30 ч. вечерта, източноевропейско време), включвайки над      2 700 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне.

Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света., сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. В инициативата се включва за пръв път и новоткритата извисяваща се на 800 метра кула “Бурж Халифа” в Обединените арабски емирства. Тъмни остават и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, Червеният площад в Москва, мемориалът на мира в Хирошима и др.

56. СУ „Проф. Константин Иречек“Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *