1 април-Международен ден на птиците

1 април-Международен ден на птиците

Международният ден на птиците е един от „най-старите” празници от екологичния календар.
Решението за обявяването на 1 април за международен ден на птиците е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от мащабни събития, чрез която хората заявяват своята загриженост и призовават за опазването и съхранението на дивата природа на планета Земя.

В защитените видове, според конвенцията, спадат освен полезните в селското стопанство птици, така и всички видове от рода на ястребовите, много от които вече са изчезнали, а други са записани в Червената книга на застрашените видове. Ролята на птиците за здравето на екосистемите, за нормалните процеси в тях, а оттам – и за благоприятната жизнена среда на човека е огромна.

Тази година БДЗП отбелязва деня с лансирането на фотоконкурс, посветен на един от символите на дружеството и на българската природозащита – египетският лешояд.
Египетският лешояд е една от най-редките птици не само в страната ни – тя е най-бързо изчезващата хищна птица в Европа. Само за последните 30 години популацията му на Балканите е намаляла с повече от 80%.
Фотоконкурсът се организира в рамките на LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“ и има за цел да привлече интереса на всеки любител на фотографията, който има желание да пресъздаде през обектива този емблематичен вид, както и неговите местообитания; красиви пейзажи по пътя на миграция; трудностите и заплахите, с които се сблъсква; устойчив поминък, който подпомага съществуването на лешоядите и биоразнообразието като цяло
.

Описание: Египетски лешояд – Уикипедиявръзката на египетския лешояд с местните хора. /БГНЕСВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *