Европейски ден на парковете

Европейски ден на парковете

На 24 май отбелязахме и Европейския ден на парковете

Европейският ден на парковете e лансиран през 1999 г. от международната организация на националните и природни паркове EUROPARC с цел ежегодно да се честват защитените зони в Европа. Той се свърза със създаването на първите Национални паркове в Европа – група от 9 такива парка, създадени в Швеция през 1909 г.

Парковете и защитените зони имат важна мисия в свързването на хората с природата. Парковете не просто опазват ценните природни ресурси – животинските и растителните видове и местообитанията – те ни доставят неизмерими позитиви за здравето. Общуването с природата е изключително важно за здравето ни, и във все по-урбанизирана Европа трябва да се създават повече възможности за гражданите да се свързват с природата и да я опознават. Положителния контакт с нея доказано допринася за благосъстоянието, предотвратява обществено-здравни проблеми и създава по-активен начин на живот.  

А на 28 май се отбелязва денят на парковете в България. По този повод споделяме няколко прекрасни снимки от трите национални парка в нашата родина. В приложените линкове може да откриете много допълнителна информация за биологичното разнообразие, законовите разпоредби или просто да се насладите на виртуална разходка из природните богатства на България.

Национални паркове в България:

Национален парк „Рила“

https://rilanationalpark.bg/

Национален парк „Пирин“

https://www.pirin.bg/

Национален парк „Централен Балкан“

https://visitcentralbalkan.net/

Още информация по темата „Паркове в България“ откриваме тук:

Материалът е подготвен от Никол-10 а класВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *