Витамини

Витамини

ВОДОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

  • Въпреки че играят важна роля за човешкото здраве и функции, не всички витамини са създадени еднакви. Те се намират в храната, която консумираме, и помагат на тялото да функционира правилно.
  • Един пълноценен режим трябва да гарантира, че организмът има целия нужен набор, за да работи добре.

Витамините имат много важни функции, включително:

  • подобряване на зрението
  • осигуряване на енергия за тялото
  • укрепване на костното здраве
    Те често се категоризират въз основа на тяхната разтворимост. Както подсказва и името им, повечето от тях се разтварят във вода и се наричат водоразтворими витамини. В резултат на това лесно се абсорбират в тъканите на тялото и се метаболизират по-бързо от мастноразтворимите.

ВИДОВЕ ВОДОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

Водоразтворими витамини са повечето от хранителния режим, като към тях спадат:

•витамин В1 (тиамин)-първият водоразтворим витамин, описан научно. Съществуват много негови форми, включително пирофосфат, трифосфат, мононитрат и хидрохлорид. Пирофосфат е най-разпространената форма на тиамин в тялото. Това е и основната форма, намираща се в пълноценните храни. Витамин B1 се съдържа в репичките, оризовите люспи, фъстъците, жълтъците, житните зърна, овесената каша, яйцата.


•витамин В2 (рибофлавин)-единственият водоразтворим витамин, използван като оцветител за храна. Всъщност е назован така заради цвета си – латинската дума „flavus“ означава „жълт“. Дефицитът му не е често срещан, въпреки че болестите и лошите навици на живот могат да увеличат риска. Съдържа се в зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца и мляко.


•витамин В3 (ниацин)-единственият витамин от група B, който тялото може да произведе от друго хранително вещество – аминокиселината триптофан. Той представлява група от две свързани хранителни вещества: никотинова киселина и ниацинамид, изпълняващи много жизненоважни функции в тялото. За нуждите на организма, ниацинът се внася отвън с храната или се синтезира ендогенно от аминокиселината триптофан. Хроничният недостиг на този витамин предизвиква болестта пелагра . Кивито е един от естествените източници на никотинова киселина.

•витамин В5 (пантотенова киселина– Открива се в много растителните и животински продукти, включително зърнени храни, яйца, мляко и бобови растения.

Биотин е водоразтворим витамин, наричан още витамин В7, витамин Н или коензим R. Той е включен в широк диапазон на метаболитни процеси – както при хора, така и в други организми. Предимно се свързва с обработването на мазнини, въглехидрати и аминокиселини.

Bитамин В9  – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши.

Bитамин B12  Източниците на витамин В12 са главно с животински произход – риба, черен дроб, месо (пилешко, пуешко, говеждо), мляко и млечни продукти, яйца.

витамин С-единственият от всички водоразтворими витамини, който не принадлежи към В комплекс.Той е сред основните антиоксиданти на тялото, необходим за синтеза на колаген.
Много от тях откриваме в зеленчуци (като зеленолистни), както и плодове, например цитруси. Ако не успяваме да си ги набавим чрез менюто, е вероятно да страдаме от недостиг и да се налага прием на хранителни добавки или мултивитамини.

РАЗЛИКА МЕЖДУ ВОДОРАЗТВОРИМИ И МАСТНОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

Основната разлика между мастноразтворими и водоразтворими витамини е как те се абсорбират и действат в тялото. Тъй като водоразтворимите витамини не се задържат дълго в тялото, е малко вероятно да се натрупат, дори и в големи количества, защото всеки излишък се изхвърля от тялото при уриниране.
Поради бързото им изразходване трябва постоянно да се вкарват в организма чрез богати на хранителни вещества храни и добавки. По този начин се запълват липсите в режима и по един своеобразен начин тя се презарежда.
Мастноразтворимите витамини, от друга страна, не напускат веднага тялото, а вместо това се съхраняват в черния дроб и мастната тъкан. Поради тяхната дълготрайност, излишъкът при тях е по-вероятен.

Автори: Марк Попов и Мартин Влахов IX aВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *