Блог

Добрата храна е добър живот

Добрата храна е добър живот

Какво ти се хапва днес? Затрудняваш ли се да определиш или имаш готов вариант? Ще стимулираме вкусовите ти рецептори, въображението и познанията ти за храните. Избирай умно храната си 🙂

Мастноразтворими витамини

Мастноразтворими витамини

Мастноразтворими витамини – представляват хранителни вещества, нужни на човешкия организъм в малки количества, за да бъде здрав и да функционира правилно. В човешкото тяло се съхраняват в мастната тъкан и в черния дроб. Намират се в много растителни и животински храни. В големи количества се съдържат във 

Витамини

Витамини

ВОДОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

 • Въпреки че играят важна роля за човешкото здраве и функции, не всички витамини са създадени еднакви. Те се намират в храната, която консумираме, и помагат на тялото да функционира правилно.
 • Един пълноценен режим трябва да гарантира, че организмът има целия нужен набор, за да работи добре.

Витамините имат много важни функции, включително:

 • подобряване на зрението
 • осигуряване на енергия за тялото
 • укрепване на костното здраве
  Те често се категоризират въз основа на тяхната разтворимост. Както подсказва и името им, повечето от тях се разтварят във вода и се наричат водоразтворими витамини. В резултат на това лесно се абсорбират в тъканите на тялото и се метаболизират по-бързо от мастноразтворимите.

ВИДОВЕ ВОДОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

Водоразтворими витамини са повечето от хранителния режим, като към тях спадат:

•витамин В1 (тиамин)-първият водоразтворим витамин, описан научно. Съществуват много негови форми, включително пирофосфат, трифосфат, мононитрат и хидрохлорид. Пирофосфат е най-разпространената форма на тиамин в тялото. Това е и основната форма, намираща се в пълноценните храни. Витамин B1 се съдържа в репичките, оризовите люспи, фъстъците, жълтъците, житните зърна, овесената каша, яйцата.


•витамин В2 (рибофлавин)-единственият водоразтворим витамин, използван като оцветител за храна. Всъщност е назован така заради цвета си – латинската дума „flavus“ означава „жълт“. Дефицитът му не е често срещан, въпреки че болестите и лошите навици на живот могат да увеличат риска. Съдържа се в зърнени храни, бирена и хлебна мая, ядки, черен дроб, месо, яйца и мляко.


•витамин В3 (ниацин)-единственият витамин от група B, който тялото може да произведе от друго хранително вещество – аминокиселината триптофан. Той представлява група от две свързани хранителни вещества: никотинова киселина и ниацинамид, изпълняващи много жизненоважни функции в тялото. За нуждите на организма, ниацинът се внася отвън с храната или се синтезира ендогенно от аминокиселината триптофан. Хроничният недостиг на този витамин предизвиква болестта пелагра . Кивито е един от естествените източници на никотинова киселина.

•витамин В5 (пантотенова киселина– Открива се в много растителните и животински продукти, включително зърнени храни, яйца, мляко и бобови растения.

Биотин е водоразтворим витамин, наричан още витамин В7, витамин Н или коензим R. Той е включен в широк диапазон на метаболитни процеси – както при хора, така и в други организми. Предимно се свързва с обработването на мазнини, въглехидрати и аминокиселини.

Bитамин В9  – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши.

Bитамин B12  Източниците на витамин В12 са главно с животински произход – риба, черен дроб, месо (пилешко, пуешко, говеждо), мляко и млечни продукти, яйца.

витамин С-единственият от всички водоразтворими витамини, който не принадлежи към В комплекс.Той е сред основните антиоксиданти на тялото, необходим за синтеза на колаген.
Много от тях откриваме в зеленчуци (като зеленолистни), както и плодове, например цитруси. Ако не успяваме да си ги набавим чрез менюто, е вероятно да страдаме от недостиг и да се налага прием на хранителни добавки или мултивитамини.

РАЗЛИКА МЕЖДУ ВОДОРАЗТВОРИМИ И МАСТНОРАЗТВОРИМИ ВИТАМИНИ

Основната разлика между мастноразтворими и водоразтворими витамини е как те се абсорбират и действат в тялото. Тъй като водоразтворимите витамини не се задържат дълго в тялото, е малко вероятно да се натрупат, дори и в големи количества, защото всеки излишък се изхвърля от тялото при уриниране.
Поради бързото им изразходване трябва постоянно да се вкарват в организма чрез богати на хранителни вещества храни и добавки. По този начин се запълват липсите в режима и по един своеобразен начин тя се презарежда.
Мастноразтворимите витамини, от друга страна, не напускат веднага тялото, а вместо това се съхраняват в черния дроб и мастната тъкан. Поради тяхната дълготрайност, излишъкът при тях е по-вероятен.

Автори: Марк Попов и Мартин Влахов IX a

22 май – международен ден на биоразнообразието

22 май – международен ден на биоразнообразието

ООН обявява 22 май за Международен ден на биологичното разнообразие, за да повиши осведомеността и разбирането за проблемите, свързани с биоразнообразието. В света около 25 % от всички животински и растителни видове са застрашени от изчезване. Подписана от 150 правителствени лидери по време на срещата 

Защитени територии в България

Защитени територии в България

Биоразнообразието в България

Биоразнообразието в България

Научете повече за уникалното живо богатство на нашата родина.

5-ти юни е Международен ден на биоразнообразието

5-ти юни е Международен ден на биоразнообразието

Най-важното събитие в областта на Екологията през настоящия месец отбелязваме с работата на част от участниците в клуба.

22 май-световен ден на биологичното разнообразие

22 май-световен ден на биологичното разнообразие

ЕС и неговите държави членки са поели ангажимент да изведат биологичното разнообразие на пътя към възстановяване до 2030 г. Със стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. те поемат ангажимент за създаване на мрежа от добре управлявани защитени зони, обхващащи най-малко 30% от сухоземната територия и морските басейни на ЕС. Стратегията е ключов елемент от Европейския зелен пакт.

Съгласно стратегията на ЕС за биологичното разнообразие основните действия, които трябва да бъдат изпълнени до 2030 г., включват:

 • създаване на защитени зони, обхващащи най-малко 30% от сухоземната територия и морските басейни на ЕС, разширяване на съществуващите зони по „Натура 2000“
 • възстановяване на увредените екосистеми в целия ЕС до 2030 г. чрез поредица от конкретни ангажименти и мерки, включително намаляване на употребата и риска от пестициди с 50% до 2030 г. и засаждане на 3 милиарда дървета в ЕС
 • отпускане на 20 милиарда евро годишно за опазване и насърчаване на биологичното разнообразие чрез фондовете на ЕС и национално и частно финансиране
 • създаване на амбициозна глобална рамка за биологичното разнообразие. ЕС се стреми да бъде водещ пример в това отношение на световно равнище.

Какво може да направи всеки един от нас самостоятелно, у дома и в училище като мерки за борба с климатичните промени?

Последователна употреба на рециклирана хартия за защита на горите
Хартията е най-известният материал, който се използва повторно.
 начини за намаляване разхода на хартия:
• Използвайте чистите (неизползвани) листа от документи, не ги изхвърляйте; (Съставяйте чернови или списъци за пазаруване на гърба на използван лист хартия вместо на нов.)
• Използвайте хартиени торбички;
• Заменяне на  кухненската хартия –Множество дървета биват изсичани за производството на кухненската хартия, която не може да бъде рециклирана поради спецификата на използваните вещества. Вместо това можем да използваш хавлиени кърпи или такива от стар попивен плат. Те също се справят лесно с течностите, но след това се изпират и използват отново.

Стъклото може лесно да бъде използвано многократно:

•Направа на моливник или касичка

•Бурканите са удобни за пренасяне на супи и други течности;

•Събиране на подправки в бурканче;

•Може да се слагат винтове и пирони в бурканчета.
•Вази

http://uni-ecoaula.eu/index.php/bg/2-uncategorised/570-4-most-popular-reused-materials-2

Пластмасата също може да се използва многократно:

•Може да  използвате пластмасови съдове за пренасяне или съхраняване на храната;
•Направата на саксия или друго пособие
• Продукт за дълбоко поливни растения

Компостирайте вашите органични отпадъци — като плодове и зеленчуци, обелки от яйца или утайка от кафе — са по-полезни като компост, отколкото на сметището. В купчината компост, изложена на въздействието на въздуха, отпадъците се разлагат и се превръщат в естествен тор. На сметището, където няма въздух, те ферментират и отделят метан — газ със силен парников ефект.Какво означава компостирането- Компостирането е естествен екзотермичен процес, представляващ контролирано разграждане на органични материали чрез аеробен или анаеробен биологичен процес, в резултат на който се получава хумусоподобен материал, наречен компост.

https://ec.europa.eu/clima/citizens/tips/reuse_bg

Материалът е подготвен от Дениз – 10 б клас

Европейски ден на парковете

Европейски ден на парковете

На 24 май отбелязахме и Европейския ден на парковете Европейският ден на парковете e лансиран през 1999 г. от международната организация на националните и природни паркове EUROPARC с цел ежегодно да се честват защитените зони в Европа. Той се свърза със създаването на първите Национални 

10-ти май – Световен ден на мигриращите птици

10-ти май – Световен ден на мигриращите птици

Световният ден за опазване на мигриращите птици е глобална кампания, която от  2006 г. се провежда всяка година. Основната й цел е да повиши осведомеността на хората и да подчертае нуждата от опазване на мигриращите птици и местообитанията им. Кампанията е инструмент за по-широка информираност