Блог

Ден на розовата фанелка

Ден на розовата фанелка

В последната сряда на месец февруари участниците в клуб „Първа помощ в училище“ се включиха в ежегодното отбелязване на деня на толерантността. Изработените материали с послания за доброто намериха своето място в класните стаи на гимназистите. Ръка, която дава – не обеднява. Сърце, което обича 

ПЪРВА ПОМОЩ В УЧИЛИЩЕ

ПЪРВА ПОМОЩ В УЧИЛИЩЕ

Учениците от клуб „Първа помощ в училище“ изготвят постери с указания как да помагаме в рискови ситуации. Информацията е изключително важна за всички, които уважават човешкия живот. Очаквайте и следващи практически материали по темата за добротворството.

Световен ден на водата 22 март 2023г.

Световен ден на водата 22 март 2023г.

Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март.

Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси.

Всяка година честването на Международния ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода.

На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г.

Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Качество на водата: Здрави хора, здрави еко системи

• Мийте си зъбите и се бръснете при затворен кран на чешмата
• Вземете душ вместо вана и се сапунисвайте при затворен кран.
• Поправете течащите кранове.
• Използвайте съдомиялни и перални машини с висока енергийна ефективност.
• Напълнете изцяло съдомиялната и пералната машина.
• Ако миете на ръка, сапунисайте съдовете при затворен кран.
• Използвайте кофа с вода, за да измиете колата си, а не маркуча.
• Използвайте водата от измиването на зеленчуците за поливане на растенията.
• Не пускайте водата в тоалетната без нужда.
• Използвайте тоалетни с възможност за частично изпразване.
По този начин не само ще спестите вода, енергия и пари, но и ще допринесете за благосъстоянието на човечеството и устойчивото развитие. Водата е обществено благо и ползата от нея трябва да се разпределя справедливо между всички жители.

Часът на Земята

Часът на Земята

Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.По традиция през последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч. Така всички заедно отправяме призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат 

Екокалендар 2023

Екокалендар 2023

https://sites.google.com/view/ecocalendar56/home

Коледното чудо на Бамби

Коледното чудо на Бамби

За малката Бамби Коледа дойде по-рано тази година.

През изминалата седмица животинчето бе намерено в безпомощно състояние в междублоковото пространство близо до нашето училище от Ивон и Николета, ученички от 8б клас. Веднага се отправят към ветеринарен лекар, където получават помощ и съвет, че трябва да се намери дом за раненото коте.

Поставен така, проблемът предизвика вълна от желание за помощ сред учениците от 9а клас. Виктория Айвазова реагира веднага, осигурявайки дом, лекарски грижи и много обич на пострадалата животинка.

И така, тази иначе тъжна за много животни в беда история, вече има своето щастливо продължение.

Бамби е добре, обградена с много обич и грижа!

Добрите сърца на нашите ученици са най- голямата и истинска награда за нас- техните учители!

Бъдете здрави и нека чудото на Рождество и добротата изпълват сърцата и дома на всеки от вас!

Светли празници!

Добрата храна е добър живот

Добрата храна е добър живот

Какво ти се хапва днес? Затрудняваш ли се да определиш или имаш готов вариант? Ще стимулираме вкусовите ти рецептори, въображението и познанията ти за храните. Избирай умно храната си 🙂

Учим се как да оказваме първа помощ

Учим се как да оказваме първа помощ

През месец март учениците от клуб „Първа помощ в училище“ заедно с обучители от Младежки червен кръст проведоха открита практика пред ученици от 3-ти и 4-ти клас. По инициативата „Ученици обучават ученици“ бяха представени техники за действие в ситуации при изгаряния, кръвотечения и ужилване от 

ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ

ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ

Представете си, че пътувате в претъпкан автобус и до вас възрастна жена получава припадък.

Каква може да бъде вероятната причина за този припадък?

Ситуации, при които може да се стигне до загуба на съзнание:

-тежък кръвоизлив в резултат на нараняване; силно притеснение от предстоящото контролно по математика, при което децата бързат за училище, без да са се нахранили; не са загрели достатъчно в часа по физкултура, което е довело до силно изтощение в резултат на натоварването и др.

Защо се стига до загуба на съзнание?

Недостатъчното количество кислород /кислородна недостатъчност/ и глюкоза в кръвта, води до влошаване на оросяването на тъканите. Потискат се дишането и механизмите, които регулират основните жизнени процеси.

Загуба на съзнаниепричинипризнаци
припадък – краткотрайна загуба на съзнание, дължаща се на обезкръвяване на мозъка;силна болка, страх, възбуда, кръвозагуба, изтощение, продължително стоене прав и др.;повърхностно дишане, бледост, отмаляване, учестен пулс;
колапс – по-продължителна загуба на съзнание;получава се на фона на предварително увреден организъм (заболяване на сърцето, инфекциозно заболяване, силни болки, голям кръвоизлив и др.);ускорено повърхностно дишане, ускорен пулс, студена пот, помрачено съзнание, отпуснатост, студени крайници, температура – под нормалната и др.;
шок – тежко състояние на продължителна загуба на съзнание;усложнения от кръвоизливи, тежки наранявания, непоносими болки, удар от електрически ток, обширни изгаряния и др.;в началото пострадалите са неспокойни, възбудени, със запазено съзнание, по-късно потиснати, неподвижни, съзнанието им се замъглява и изчезва;
ПЪРВА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ

ПЪРВА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ

… оперативна помощ на пострадалия при травма или внезапно заболяване, която се оказва до момента, в който може да се получи по-квалифицирана лекарска помощ. Учениците от клуб „Първа помощ в училище“ се обучават в основните правила на оказване на първа помощ.

СВЕТОВЕН ДЕН НА РЕСТАРТИРАНЕ НА СЪРЦЕТО

СВЕТОВЕН ДЕН НА РЕСТАРТИРАНЕ НА СЪРЦЕТО

По случай световният ден на рестартиране на сърцето- 16 октомври, ученици от клуба „Първа помощ в училище“ от 56.СУ „Проф. К. Иречек“ се включиха в инициативи, организирани от фондация „Първите три минути“. Под ръководството на доброволни екипи от УАСО на практика научихме как да оказваме 

СВЕТОВЕН ДЕН НА ОКЕАНИТЕ 2023

СВЕТОВЕН ДЕН НА ОКЕАНИТЕ 2023

Честит Световен ден на океаните!

Подобно на сърцето, което изпомпва кръв към всяка част от тялото ни, океанът свързва хората по цялата Земя, независимо къде живеем.

Определен е по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 г. се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.

Океаните са в беда и ние носим вина за това.

Повишаващите се температури на морето, поради изменението на климата, неустойчивият свръх риболов и замърсяването заплашват бъдещето на живота в океана.

Бъди информиран за проблемите на океаните и не оставяй безразличен към тях. Всички заедно можем да помогнем за намаляване на емисиите парникови газове, да намалим и спрем замърсяването и да се научим да избираме и консумираме устойчиво морска храна.

💙 За да може океанът, сърце на нашата планета, да остане здраво.

От 50 години отбелязваме МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА-5 юни

От 50 години отбелязваме МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ОКОЛНАТА СРЕДА-5 юни

От 1973 година, на всеки 5- ти ден от месец юни се празнува денят на околната среда. Милиони хора на планетата се включват в инициативи, информационни кампании и активности по темата. всяка година се избира актуална тема, под чийто надслов се организира отбелязването на празника, 

15 май: Световен ден на климата

15 май: Световен ден на климата

На 15 май се отбелязва Световният ден за борба с климатичните промени. Денят на климата е обявен от страните членки на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. В България документът е 

НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА – 22 АПРИЛ 2023

НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА – 22 АПРИЛ 2023

Кои са любимите ви градски птици? Сигурни сме, че повечето от вас ще отговорят – врабчетата. Близки, познати и симпатични, тези птици съпътстват живота на човека от 100 века.

Замисляли ли сте се обаче кога за последен път видяхте врабче? Преди три дни, преди седмица или повече? А само допреди десетилетие врабчетата бяха част от ежедневието ни.

Какво се случва с врабчетата?

Врабчетата намаляват и това е факт. За последните 10 години са с 30% по-малко. Ще продължи ли тази тенденция и има ли вероятност любимите ни градски птици да изчезнат напълно  от живота ни?

Ние броим врабчетата

Броенето ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас.  Ще провеждаме кампанията ежегодно, така че да установим каква е трайната тенденция в популациите им и да установим причините за тези тенденции. Анализът на данните ще ни даде отговор на въпроса какви са причините за установените тенденции.

Включете се в инициативата на Българското дружество за защита на птиците и бройте врабчета заедно с нас.

Нека се опитаме заедно да им помогнем. За да има врабчета!

https://www.vrabcheta.bg/