Аспержи

Аспержи

Започваме нашата рубрика „Азбука на храната“ с един малко познат и употребяван у нас вид храна – аспержи. Има данни, че в началото на 20 – ти век България е била производител на този вид храна, но след 1944 година е обявена за буржоазна храна и отглеждането ѝ замира.

В тази статия ще ви разкажем интересни факти за аспержите, като очакваме да предизвикаме интереса и желанието ти към тази храна.

Аспержи

Аспержите са част от храните вече повече от 2000 години. Произхождат от източната част на Средиземноморието, растат като певел в южните части на Полша и Русия, както и по крайбрежието на Англия. Наричат се още „кралски зеленчук“, защото са били предпочитани на трапезата на крал Луи XIV.

Днес се отглеждат с търговска цел в Испания, Франция, САЩ, Мексико и Перу, като подходящи за развитието им условия има в страните с умерен и субтропичен климат. Много подходящи условия за развитие на тази култура има и нас.

Съществуват около 3000 вида аспержи, но най – популярни са три вида – бели, виолетови и зелени.

Белите се отглеждат под земята (така се спира образуването на хлорофил и получават отличителния си цвят), като основен производител е Нидерландия. Имат деликатен вкус и нежна текстура, което определя и по – високата им цена.

Аспержите могат да се консумират както пресни, така и печени, варени, приготвени на грил или пара. Трябва да се използват до ден – два след закупуване, като се съхраняват далеч от светлина, най – добре в хладилник, с крайчета увити във влажна кърпа. Връхчетата могат да се консумират сурови в салата или бланширани в подсолена вода за 5 минути. Особено вкусни са приготвени на фурна с няколко капки зехтин и поднесени със сирене по избор.

Аспержите са отличен източник на витамини К, С, Е и А, диетични фибри, съдържат микроелементите манган, мед, фосфор и калий. Те са много добър източник и на съставката инулин, която поддържа здравето на храносмилателната система. Инулинът е храна за добрите бактерии в червата, които предпазват от образуване на вредни вещества в дебелото черво. Фолатът в състава на аспержите се грижи за доброто състояние на сърдечно – съдовата ни система.

Поради съдържанието на мастноразтворимите витамини А, Е и К е препоръчително да се консумират в компанията на капка зехтин или масло.

И ако вече сме предизвикали интереса ти, може да пробваш у дома този екзотичен зеленчук в тази рецепта от сайта на Supichka.com

https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/761/%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81-%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B8-%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BDВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *